zhinka z tortom

Автор фото, Getty Images

Наші стосунки з їжею — складні і часто нездорові.

Ви коли-небудь помічали, що вас тягне перекусити навіть після корисної, ситної їжі просто заради задоволення? Тоді ви, скоріш за все, маєте не надто корисну харчову звичку, яку експерти називають "гедоністичним харчуванням".

"Харчування, яке обумовлене не почуттям голоду, а бажанням споживати їжу з метою отримання задоволення", — так пояснюють цей феномен учені. Його назва походить від грецького слова "hedone", що означає "задоволення" (Гедона також є богинею задоволення в грецькій міфології).

Скільки білків потрібно організму і звідки їх краще брати

Що таке ультраоброблена їжа і чи шкідлива вона?

Уся правда про яйця. Чи корисні вони і скільки їх їсти

Попри те, що задоволення зазвичай притаманне майже кожному добровільному споживанню їжі, гедоністичне харчування за відсутності потреби в калоріях часто зустрічається у суспільствах, де не має нестачі в їжі.

Що таке гедоністичний голод?

Наше тіло функціонує за рахунок харчової енергії або калорій, які ми отримуємо з їжі та напоїв, які споживаємо. Коли ми спалюємо більше калорій, ніж отримуємо, наше тіло реагує підвищенням апетиту. Так відбувається тому, що наш шлунок має гормональну систему, яка повідомляє мозку, коли він порожній. Це — так званий "фізичний голод".

На думку вчених, "гедоністичний голод" натомість виникає, коли ми не відчуваємо біологічного голоду, а насамперед сповнені бажання споживати їжу з метою задоволення.

"Майже кожен має гедоністичні харчові звички, і кожному притаманна поведінка, мотивована задоволенням", — каже Джеймс Стаббс, професор харчування та енергетичного балансу в Університеті Лідса у Великій Британії.

"Одним людям їжа приносить більше задоволення, ніж іншим", — каже він.

Професор Стаббс додає, що окрім задоволення, наші харчові звички здебільшого пов’язані з іншими факторами — наприклад, емоціями чи уникненням стресу та дискомфорту, що, за його словами, "розмиває різницю між фізичним голодом і гедоністичним голодом".

zhinka z izheyu

Автор фото, Getty Images

Але оберемо ми салат чи брюссельську капусту, коли нас тягне їсти заради задоволення? Навряд.

"Ми, природно, тягнемося до продуктів з високим вмістом жиру, солі та цукру, оскільки вони є хорошими джерелами енергії", — каже д-р Бетан Мід, викладачка і дослідниця апетиту та ожиріння з Університету Ліверпуля.

"Нас приваблює ця їжа через енергію, яку вона забезпечує, і задоволення, яке вона приносять під час споживання, і може бути важко розрізнити потяг до цієї їжі через її приємні властивості (гедоністичний голод) і біологічне відчуття фізичного голоду".

Ризик ожиріння

liudy z ozhyrinniam

Автор фото, Getty Images

Одним із факторів, що провокують гедоністичне харчування, також вважають повсюдну присутність таких продуктів з високим вмістом жиру, солі та цукру.

І таке гедоністично кероване бажання вживати нездорову їжу безпосередньо пов’язане з ожирінням.

"Зараз нас оточує надзвичайно велика кількість дуже смачної, легкодоступної та готової до вживання їжі", — каже професор Стаббс.

"Це є своєрідним рецептом для збільшення ваги та ожиріння в сучасному суспільстві. Не дивно, що кожна восьма людина на Землі зараз страждає на ожиріння", — додає він.

Що ми можемо зробити?

Теоретично, на думку експертів, саме по собі харчування задля задоволення не є поганим, але ризики переїдання, залежності та ожиріння, які воно з собою несе, змушують бити на сполох.

Дослідження з Туреччини, оприлюднене в січні 2024 року в Journal of Human Nutrition and Dietetics, проаналізувало наслідки гедоністичного голоду в дорослих, які мають ожиріння.

Вони виявили, що мірою посилення гедоністичного голоду у дорослих із зайвою вагою у них знижувалася самооцінка, а самостигматизація щодо ваги посилювалася.

То що ж нам робити, щоб уникнути надмірного споживання, спричиненого гедоністичним харчуванням?

zhinka ta solodoshi

Автор фото, Getty Images

"Дослідження показують, що гедоністичний голод може зменшитися, коли люди худнуть", — каже докторка Мід.

"Можливо, люди, яким вдається це зробити, можуть змінити своє ставлення до таких продуктів", — додає вона.

Втратити вагу, виробити нові харчові звички або дотримуватися здорового способу життя багатьом людям може бути непросто. Але є спосіб перетворити це також на приємний гедонізм, каже професор Стаббс.

"Наприклад, якщо ви хочете збільшити фізичну активність, подумайте про заняття, які принесуть вам більше задоволення. Чи буде це відвідування спортзалу? Можливо, ні. Але, можливо, прогулянка з друзями чи танці?", — пропонує він.

"Ключовий момент — спробувати зрозуміти, які аспекти задоволення мотивують ваше життя, і спробувати узгодити свої нові звички з речами, які приносять вам задоволення", — додає Стаббс.

Уникнути надмірного споживання, заснованого на гедоністичному харчуванні, також може допомогти усвідомлений підхід до їжі.

Але сидіти на капустяній дієті ви довго не зможете, каже професор Стаббс — і радить натомість обирати більш збалансований підхід до споживання їжі.

"Ми не хочемо зупиняти людей, які мають гедоністичні харчові звички, — каже він. — Ми хочемо перенаправити задоволення на більш здорове харчування".

На його думку, розвивати більш позитивні стосунки з їжею можна без шкоди для задоволення, яке приносить смачна їжа.

"Ви можете обрати так званий спосіб життя 80:20", — каже професор Стаббс.

"Якщо 80% вашого раціону становлять продукти з низьким вмістом калорій, багаті поживними, у вас лишається 20% на їжу для насолоди, яка додає задоволення життю та часто пов’язана з важливими соціальними взаємодіями", — пояснює експерт.