Чи справді Київ та Москву підштовхують до переговорів: в чому важливість саміту миру

Формула миру Зеленського – спроба зібрати пул країн, здатних впливати на світові процеси, які зможуть змусити Росію укласти мир на вигідних Україні умовах

У середу, 8 травня, відзначається День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. На жаль, стараннями РФ зараз війна знову прийшла в Україну. Тема переговорів щодо завершення цього конфлікту з початку травня активно спливає у різних країнах. Так, зі США прийшли чергові звістки про "мирний план" Трампа для України, який він, однак, поки що не має наміру розкривати публічно. Миротворчі заяви робить глава Міноборони Італії Гвідо Крозетто. Спільно намагаються шукати шляхи до миру Франція та Китай. Останній, щоправда, вкотре наголошує, що виступає за проведення мирної конференції, де будуть представлені всі сторони (включаючи РФ). Якими є перспективи конструктивних переговорів? Чи не здається, що Україну і Росію підштовхують до компромісу, який невигідний ні Києву, ні Москві? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи справді Київ та Москву підштовхують до переговорів: в чому важливість саміту миру

Питання "чи будуть мирні переговори" – навіть не стоїть

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський поділився такою думкою:

"Україну та Росію буквально з першого дня повномасштабного вторгнення намагаються посадити за стіл переговорів. Різниця лише в тому, які умови, як стартові, пропонують такі посередники – і якій зі сторін вони більше симпатизують".

Російсько-українська війна у будь-якому разі закінчиться переговорами, бо навіть деокупація 100% захоплених українських територій та вихід на кордони 1991 року жодним чином не гарантує завершення конфлікту, пояснює експерт.

"Власне, формула миру Зеленського – це якраз спроба зібрати пул країн, які здатні впливати на світові процеси, які зможуть змусити Росію укласти мир на вигідних Україні умовах", – зазначає Денис Гороховський.

З іншого боку, продовжує він, ми бачимо, що є низка політиків, які від імені своїх держав лобіюють російську версію перемир’я, яка легалізує окупацію українських територій.

"Тому питання "чи будуть мирні переговори" – навіть не стоїть. Важливо, коли вони будуть і на яких умовах", – робить висновок Денис Гороховський.

Україна відкриє нову сторінку миру під час саміту у Швейцарії

Керівник Центру політичної розвідки політтехнолог Олег Постернак не вважає, що Україну підштовхують до невигідного нам миру. На Заході, на його думку, до певної міри є розуміння, які ризики несуть некеровані переговори з РФ.

Україна відкриє нову сторінку миру під час саміту у Швейцарії, наголошує експерт. І там, зазначає він, наша країна ставить перед собою низку цілей.

По-перше, використати зустріч як інструмент глобального тиску на Росію. Зафіксувати підтримку нашої формули миру не лише Заходом, а й хоч би деякими країнами Глобального Півдня.

По-друге, зафіксувати розширення українського порядку денного. Підштовхнути країни того ж Глобального Півдня визначитися – чи хоч би висловити свої пропозиції. Спробувати скоригувати позицію країн, де активно працює Росія.

"Планується, що Україна поставить на цьому саміті мир перед чорно-білою рамкою. І збере якнайбільше держав, які готові виписати РФ загальні практично загальносвітові умови переговорів", – пояснює Олег Постернак.

По-третє, продовжує він, нам важливо зміцнити єдність Заходу.

По-четверте, взяти під контроль паралельні, альтернативні треки мирного врегулювання. Типу китайського, турецького, ватиканського, африканського, індонезійського тощо. Треки, частина яких припускала територіальні поступки з боку України.

"При цьому треба розуміти, що у разі провалу цього саміту якраз активізуються інші мирні ініціативи, відмінні від нашої формули миру, неприємні для України, – попереджає Олег Постернак. – З огляду на вищесказане багато в чому від результатів зустрічі у Швеції залежать перспективи подальших мирних переговорів".

За словами експерта, зараз із боку Росії не відчувається готовність до конструктивних переговорів. Навпаки, Кремль зробив ставку на силовий варіант, новий наступ.

"Тим часом певна частина російського, українського, західного суспільства хотіла б запуску мирного треку, – наголошує Олег Постернак. — З початку широкомасштабної російської агресії війна йшла по наростаючій. До неї втягувалося більше військової техніки, безпілотників, бомб та ракет, людей. Військові дії постійно масштабувалися. Але є надія, що цю тенденцію вдасться після саміту миру розірвати, пригасити, пригальмувати. У такому разі війна може піти за спадним трендом, за деескалаційною логікою".

Wiki




Актуально

Хартия

Хартия

Присоединяйтесь к обсуждениям на сайте Хартия и читайте последние новости. Мы предоставляем платформу для анализа событий и выражения мнений.