Верховна Рада розглядає дві моделі бронювання. Чи будуть корупційні ризики

Народні депутати розглядають дві моделі бронювання, розповів голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Зокрема, одна із моделей передбачає, що підприємство може забронювати 10% працівників і за кожного з них платити + 20 тис грн

Як повідомив Давид Арахамія, у Верховній Раді наразі розглядаються дві моделі економічного бронювання. За його словами, треба розуміти, що гроші на зарплати військовим ідуть із бюджету, на них не можна використовувати західну допомогу. Щоб ці гроші були, каже нардеп, економіка повинна працювати. Проте, за його словами, є ще і питання справедливості, адже побутує думка, що багаті, буцімто, не йдуть служити.

Верховна Рада розглядає дві моделі бронювання. Чи будуть корупційні ризики

Давид Арахамія

Як повідомив глава фракції "Слуга народа", перша модель бронювання, яку обговорюють нардепи, передбачає, що розмір податків із зарплати військовозобовʼязаного повинен складати 35 тисяч гривень, яких вистачить для утримання одного бійця.

Друга модель, за словами Арахамії, передбачає квоту на підприємство для військовозобовʼязаних. Суть її в тому, що керівник підприємства може забронювати 10% працівників, при цьому він сам вирішує, хто йому більше потрібен на підприємстві.

"За цих людей сплачується мінімальну зарплата бійця щомісяця. Зараз мінімальна – 20 тисяч гривень, тобто 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу сплачується щомісяця. Це окремо від податків",

– заявив на брифінгу Арахамія.

Як відзначають експерти, друга модель, озвучена Арахамією, має певні ризики.

"Думаю, це призведе до мінусування зарплати працівників-чоловіків на суму цієї "броньованої данини" бюджету",

— відзначив політтехнолог Олег Постернак і передбачив "ажіотаж" в офісах великих компаній, якщо така модель буде прийнята народними депутатами.

Нагадаймо, портал "Коментарі" розповідав, що народні депутати роздивляються різні моделі бронювання. Раніше пропонувалося, що бронь може отримати працівник, який заробляє від 35 тис. гривень на місяць.

Wiki




Актуально

Хартия

Хартия

Присоединяйтесь к обсуждениям на сайте Хартия и читайте последние новости. Мы предоставляем платформу для анализа событий и выражения мнений.